Közel a megszabadulás a féltékenységtől?

Ahogy már említettem a féltékenységből kivezető út három lépésből áll:

1. ÁTÉLNI – Engedd meg magadnak, hogy átéld az érzést, reakció nélkül.

2. FELISMERNI – Ehhez a szakaszhoz a kezedbe adunk sok megfigyelést és hasznos meglátást, hogy saját tapasztalatod legyen a féltékenység megjelenéséről és a benned zajló folyamatról.

3. MEGHALADNI – Ebben a szakaszban olyan gyakorlati módszereket és iránymutatást adunk a kezedbe, hogy előre haladj a féltékenységtől való teljes megszabadulás útján.

Az, aki még nem találkozott a féltékenységgel, nem lehet biztos benne, hogy nem is fog.
Például amikor valakit gyermekkorában megfertőz a mumpsz vírus, a betegség lefolyása után élete végéig védettséget szerez. A szervezete integrálta magába azt a tudást, amivel képes ellenállni a vírus újabb támadásainak. A mumpsz vírussal fertőzött szervezet a betegség után erősebb lesz, mint annak előtte. Ez a meghaladás.
Nem csak elmúlik a betegség, hanem a szervezet is erősebb lesz attól, amivel megküzdött.

Aki a féltékenységet meghaladta, az észreveszi azokat az élethelyzeteket, amik korábban kibillentették belső egyensúlyából, mégis ekkor a külső környezet eseményei már nem befolyásolják őt. Képes nyugodtan és békésen reagálni, azt tudja tenni amit szeretne, úgy  hogy közben teljesen nyugodt marad.

Meghaladni annyit jelent, hogy az egyén a féltékenység ajándékait személyiségébe integrálja, és ezzel a plusz tudással lép tovább.

A féltékenység meghaladásával olyan lehetőségek nyílnak meg az egyén előtt, amit a féltékenység érzés hatása alatt el sem tudott képzelni.

Ez a folyamat egy kicsit ahhoz hasonlítható, mint amikor megtanulunk kerékpározni. Amíg valaki még nem tud biciklizni, el sem tudja képzelni, milyen lehet az, amikor már elsajátította ezt a tudást vagy képességet. Annak, aki nem tud kerékpározni, fel sem merül az elméjében, hogy a közeli élelmiszerboltba a drótszamár használatával jusson el. A kerékpár nélkül korlátozva van a szabadsága vagy az általa naponta megtehető távolság. Amint tud biciklizni, növekszik a szabadsága. Pontosan így működik a féltékenységből kivezető út is. Amint valaki megtalálja, hogy mit hozott számára a saját féltékenysége, képes az érzelmet átalakítani. Ebben a pillanatban integrálta saját magába.

Hogyan lehet meghaladni a féltékenységet?

Nagyon nehéz valakinek írásban elmagyarázni a kerékpározás fortélyait, főleg ha az illető még biciklit sem látott. Sokkal egyszerűbb megbeszélni egy találkozást és ráültetni egy oldalkerekes biciklire. Amint lesznek saját tapasztalatai, máris könnyebben meg fogja érteni, miből is áll például egy kerékpárverseny.

A saját tapasztalat minden fejtegetésnél többet ér. Így van ez az érzelmek világában is.

Éppen ezért a MEGHALADNI szakaszban olyan előadások és tréning programok kapnak helyet, amik a személyes tapasztalatot adják meg. A személyes tapasztalatok révén meg tudod tanulni azokat a módszereket, és el tudod sajátítani azt a képességet, ami ahhoz kell, hogy a féltékenység végleg kilépjen az életedből.

Hogy milyen hosszú a féltékenységből kivezető út? Erről a következő bejegyzésben olvashatsz.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg a barátaiddal!

feltekenyseg nélkül párkapcsolat

Sebők Zsolt

Minden vélemény számít!